Kulinarny patriotyzm? Biało-czerwona flaga zachęci do kupna?

Ministerstwo Rolnictwa zamierza wprowadzić znakowanie polskich produktów. Co WY na to? Czy to wpłynie na poprawę sytuacji ekonomicznej wielu polskich firm?

Znakowanie flagą polskich produktów ma dotyczyć nie tylko produktów wyprodukowanych na terenie naszego kraju, ale tylko takich produktów, które zostały wyprodukowane z rodzimych składników. Ich pochodzenie musi być polskie.

Nie jest to nic dziwnego, w Europie taki proces jest od dawna. Francuzi znaczą swoje produkty, Węgrzy i Czesi również stosuja taką praktykę. Wydzielane i znakowane są wręcz całe półki na produkty stricte rodzime. Włosi nawet zgłosili do Komisji Europejskiej chęć zastrzeżenia znaku „włoska jakość”. Taki trend obowiązuje w całej Europie, więc dlaczego nie u nas?

Polacy sami wybiorą jaki produkt chcą jeść i wziąć z półki sklepowej. Jest to zagrożenie dla eksporterów żywności. ALe niech konsument zdecyduje co chce włożyć do przysłowiowego garnka.

Jak Wam się podoba ten pomysł?

 

źródło: http://agrobiznes.money.pl

0 komentarzy

Napisz komentarz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register